keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Herkkusämpylät

Kokkina ja leipurina olen melko höveli reseptien suhteen. Etsin aina uusia reseptejä ja kun olen valmistamassa ruokaa sen mukaan, päätänkin yllättäen lisätä jotain uutta ruokaan. Lopulta resepti on lähes täysin omasta päästäni, eikä siitä tunnista enää alkuperäisestä resetistä lähes mitään.
Leivonnassa tämä piirre saattaa olla jopa syy epäonnistumiseen sillä ainesosien määrät ym. ovat todlla tärkeitä.
Tänään aamulla lähdin tekmään helppoja sämpylöitä ja päätin etten lisäisi MITÄÄN omaa reseptiin... en onnistunut. Tässä siis resepti herkkusämpylöihin:

5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa (25-30g tuorehiivaa)
2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
8-11 dl vehnäjauhoja

Lisää hiiva lämpimään veteen ja sulattele kunnolla. Lisää suola ja sokeri. Itse suosin Himalajan ruususuolaa, mutta mikä tahansa suola käy. Sekoita joukkoon osa vehnäjauhoista ja kaurahiutaleet. Sekoittele kädellä kunnolla. Lisää pikku hiljaa vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista.
Laita taikina vedottomaan paikkaan liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi, tai kunnes se on turvonnut kaksinkertaiseksi. Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia palloja ja aseta pellille.
Kohota sämpylöitä liinan alla vielä 10 min. Paista sämpylöitä 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Ja kun on kyseessä uunituoreet herkkusämpylät en millään halua tyytyä vain margariiniin, vaan haluan jotain extraa! Tässä vielä yksinkertainen ohje valkosipulilevitteeseen:

n. 50 g margariinia
n. 50 g maustamatonta tuorejuustoa
3-5 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa

Sekoita pienessä kulhossa margariini ja tuorejuusto. Laita kynnet puristimeen ja purista joukkoon. Lisää suola ja sekoita kunnolla. Itse sekoitin haarukalla. Laita kansi päälle ja laita 15 min jääkaappiin vetäytymään. Nauti vastapaistetun sämpylän päällä!

Tämän reseptin keksin lennossa tänään, kun sämpylät olivat uunissa. Loistava "jämä" resepti margariinille ja tuorejuustolle.

-Sanni-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti